pldaenfrdeuk

 


 piątek 27 listopada 2020r.   imieniny: Dominik, Oda, Wirgiliusz

Reklama

A A A
barlinek

Niełatwo jest przetrwać święta wielkanocne na diecie, kiedy stoły aż uginają się pod ciężarem smakowitych potraw, a rodzinne spotkania wiążą się nieodłącznie z długimi, obfitymi posiłkami. Można jednak spędzić święta w dobrej atmosferze unikając ciągłego uczucia przejedzenia. Stosując się do kilku prostych zasad, wielkanocny czas będzie kojarzyć nam się jedynie przyjemnością.

Nie siadaj do śniadania z pustym żołądkiem

Warto przed świątecznym śniadaniem przegryźć coś lekkiego - na przykład porcję surowych warzyw (marchewka, papryka, seler naciowy), łatwiej będzie się nam powstrzymać przed zjedzeniem zbyt obfitego posiłku. Jedynie spróbowanie niewielkiej ilości nawet bardziej kalorycznej potrawy nie wpłynie negatywnie na naszą sylwetkę i samopoczucie.

Zachowaj umiar

Najczęstszą przyczyną dodatkowych centymetrów po świętach jest przejadanie się. Długie godziny spędzone przy stole sprzyjają ciągłym dolewkom i dokładkom. Dużo trudniej jest nam kontrolować ilości jedzenia, póki nie poczujemy narastającej pełności, a to już oznacza, że zjedliśmy zdecydowanie za wiele. Najlepiej na talerz nałożyć po trochu wszystkiego czego chcemy spróbować, oczywiście zdecydowaną przewagę powinny stanowić potrawy na bazie warzyw (sałatki bez majonezu, surówki z niewielkim dodatkiem oleju bądź oliwy). Unikajmy natomiast potraw smażonych i panierowanych - po nich będziemy czuć się ciężko i ospale. Warto spróbować też „odchudzić” nieco tradycyjne dania np. zamiast majonezu do pasty jajecznej dodajmy jogurt grecki, babkę upieczmy z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, a cukier zastąpmy słodzikiem. Mięsa możemy natomiast zamarynować w ziołach i upiec w rękawie zamiast smażyć w głębokim tłuszczu.

REKLAMA

Najlepszym napojem jest woda

Aby uniknąć niechcianych konsekwencji wagowych w czasie świąt trzeba także uważać na to co pijemy. Oczywiście niewskazany jest alkohol, zwłaszcza ten wysokoprocentowy. Jeśli chcemy wznieść toast podczas rodzinnego posiłku wybierajmy wytrawne wino popite sporą ilością wody mineralnej. Symboliczny kieliszek na pewno nie zaprzepaści efektów diety, jednak większe ilości nie tylko dostarczają zbędnych kalorii, ale też sprzyjają podjadaniu kalorycznych potraw.

Nie krępuj się odmawiać

Musimy nauczyć się mówić „nie” w stanowczy i zdecydowany sposób. Jeśli wiemy, że kolejna porcja gulaszu czy ciasta przekracza zakładane na dany posiłek ilości, po prostu podziękujmy zdecydowanym tonem. Pamiętajmy, że dbanie o swoje zdrowie i samopoczucie nie powinno powodować u osób z naszego otoczenia negatywnych reakcji. Przecież to powód do dumy, że dbamy o siebie i chcemy zachować dobrą kondycję.

Spędzaj czas aktywnie

Zamiast cały świąteczny poranek spędzić za stołem, po posiłku warto wybrać się na spacer, spędzić czas z dziećmi, rodzicami bądź dziadkami. Im mniej czasu będziemy spędzać w domu, tym mniejsze prawdopodobieństwo sięgania po niekończące się dokładki i pozostałe na stole przekąski. Jeśli zatem pogoda będzie sprzyjać wyjdź na zewnątrz, jeśli nie - zorganizuj wspólną rozrywkę.

Nie poddawaj się!

Jeśli jednak nie uda nam się zachować lekkiej diety w święta i skusimy się na zbyt wiele wysokokalorycznych potraw najważniejsze jest, żeby się nie załamywać i szybko wrócić do poprzednich zasad. Nie ma nic gorszego, niż całkowita rezygnacja z diety po kilku dniach odstępstwa. Należy szybko podjąć wyzwanie od nowa i utrzymać dotychczas osiągnięte efekty, a w konsekwencji dążyć do wyznaczonego celu.

Zapraszamy do wypróbowania oryginalnego przepisu na:

Roladki w sosie chrzanowym

SKŁADNIKI

  • 250g mielonej cielęciny
  • 200g wątróbki z indyka
  • 2 jajka
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • suszone zioła (szałwia, tymianek, majeranek)
  • 2 duże cukinie
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego

Sos:

  • mały jogurt, 1 łyżka tartego chrzanu, szczypiorek, 6 rzodkiewek, sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wątróbkę udusić a następnie zmiksować blenderem. Cielęcinę wymieszać z podrobami, jajkami, chlebem, posiekanym natką i selerem, pomarańczowym sokiem. Doprawić solą, pieprzem i ziołami i dokładnie ugnieść. Cukinię pokroić w wzdłuż na jak najcieńsze i jak najszersze plastry. Masą mięsną zawijać plastrami cukinii. Tak przygotowane roladki ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem, oprószyć solą, pieprzem i piec w temp. ok. 180 °C przez 30 min.
Sos: Szczypior i rzodkiewkę drobno posiekać. Połączyć z jogurtem, chrzanem i doprawić solą i pieprzem. Upieczone roladki podawać z sosem.

Centrum Dietetyczne Naturhouse życzy smacznego.

Kącik dietetyczny >>>

barlinek

Dodaj komentarz


Wpisy wulgarne, zawierające błędy ortograficzne, kłótnie, obsceniczne czy obrażające innych komentatorów i naruszające podstawowe zasady netykiety (np. pisane DUŻYMI LITERAMI), nie będą publikowane. Zapraszamy do kulturalnej dyskusji. Nie odpowiadamy na anonimowe komentarze. Prosimy zaloguj się lub zarejestruj. Rejestracja jest jednoznaczna z akceptacją regulaminu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - napisz do nas . lub użyj przycisku "Zgłoś administratorowi". Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Redakcja nie odpowiada za treść komentarzy.