pldaenfrdeuk

 


 piątek 27 listopada 2020r.   imieniny: Dominik, Oda, Wirgiliusz

Reklama

A A A
barlinek

Święta Wielkanocne to czas, kiedy nie chcemy obciążać się dietetycznymi rozterkami. Mamy ochotę popróbować w tych dniach tradycyjnych potraw, na które czekamy cały rok. Okazuje się, że jedno nie wyklucza drugiego i planując odpowiednio dania na naszym stole, możemy zmniejszyć kaloryczność ulubionych potraw i cieszyć się wspólnym czasem spędzonym przy stole bez zbędnych kalorii i wyrzutów sumienia. 

Kilka pomysłów na Wielkanocne dania.

Babka jogurtowa z mąką orkiszową: 2,5 szklanki mąki orkiszowej, 3 łyżki brązowego cukru, 500 ml jogurtu naturalnego, 3 większe jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, skórka z 1 cytryny, ziarenka z 1-2 lasek wanilii, 1/3 szklanki oleju z pestek winogron, otręby pszenne i olej do wysmarowania i obsypania formy.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz startą skórką cytryny. Jajka dobrze zmiksować z cukrem i olejem, stopniowo dodawać suche składniki. Miksować aż składniki się połączą i powoli dodawać jogurt oraz ziarenka wanilii. Gładką masę przelać do wysmarowanej olejem i obsypaną otrębami formy z kominem. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest upieczone.

REKLAMA

Żur postny: 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, 1 seler, 7 dag grzybów suszonych, 1l zakwasu na żur, 2 ziemniaki.

W 1 litrze wody ugotować marchewki, pietruszkę, selera, pora i suszone grzyby. Wywar odcedzić dolać zakwas, zagotować. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Posolić do smaku.

Schab z ziołami: 1kg schabu bez kości, 3 ząbki czosnku, 0,5 łyżeczki szałwii, 0,5 łyżeczki suszonej mięty, szczypta soli, szczypta pieprzu, 2 łyżki oliwy, 0,5 szklanki bulionu warzywnego.

barlinek

Drobno posiekany czosnek utrzeć z ziołami, solą, pieprzem i oliwą. Umyty i osuszony schab natrzeć przygotowanymi ziołami, zawinąć w folię i odstawić w chłodne miejsce na minimum 3 godziny. W rondlu rozgrzać tłuszcz, włożyć schab, obrumienić ze wszystkich stron, skropić zimną wodą i piec 2-2,5 godziny pod przykryciem w temp. ok. 150 stopni, podlewając czasami wywarem warzywnym.

Wesołych Świąt życzy Centrum Dietetyczne Naturhouse Barlinek!

Dodaj komentarz


Wpisy wulgarne, zawierające błędy ortograficzne, kłótnie, obsceniczne czy obrażające innych komentatorów i naruszające podstawowe zasady netykiety (np. pisane DUŻYMI LITERAMI), nie będą publikowane. Zapraszamy do kulturalnej dyskusji. Nie odpowiadamy na anonimowe komentarze. Prosimy zaloguj się lub zarejestruj. Rejestracja jest jednoznaczna z akceptacją regulaminu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - napisz do nas . lub użyj przycisku "Zgłoś administratorowi". Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Redakcja nie odpowiada za treść komentarzy.