Serwis informacyjny mieszkańców Barlinka i okolic

 

Barlinek Inwestycje Sp. z o.o.

 

SEWD Centrum Drewna

 

WATEX sp. z o.o.

 

LUX-TRANS

 

Barlinek Inwestycje Sp. z o.o.

 SEWD Centrum Drewna

 WATEX sp. z o.o.

 LUX-TRANS


 czwartek 18 lipca 2024r.   imieniny: Arnold, Erwin, Erwina

Reklama

A A A
0 1 1 1 1 1
Image
Zostań mistrzem grillowania
Wiele osób na myśl o grillowaniu ma przed oczami tłustą kiełbaskę, boczek, karkówkę albo żeberka. Jeżeli jednak dbasz o linię i swoje zdrowie, z powodzeniem, możesz zastąpić je zdecydowanie chudszym mięsem drobiowym lub pyszną rybą. Oczywiście, raz na jakiś czas odrobina dietetycznej dyspensy nie zaszkodzi, jednak co weekendowe grillowanie, może spowodować, że ubrania zaczną pękać w szwach. 

 

Dlatego też przygotowaliśmy dla Was kilka zasad lekkiego i zdrowego grillowania. Lato zbliża się wielkimi krokami. Piękna, słoneczna pogoda, dłuższe dni i cieplejsze wieczory sprzyjają grillowaniu. Nasuwa się więc pytanie, czy dieta wyklucza z naszego menu grillowane produkty? Nasza odpowiedź brzmi: Nie, pod warunkiem, że zostaną w odpowiedni sposób przyrządzone.

Wybierz mięso dobrej jakości. Sezon grillowy to również sezon mięsnych promocji. Zadbaj o to, aby w twoim koszyku znalazło się świeże mięso, a nie konserwowana chemią karkówka z kończącą się datą przydatności do spożycia. Pamiętaj też, aby odpowiednio dopiec grillowane mięso. Często zdarza się, że za szybko ściągamy je z ognia ale pamiętajmy, że do wnętrza temperatura dostaje się zdecydowanie wolniej. W przeciwnym razie, może skończyć się to nieprzyjemnym zatruciem pokarmowym. Z drugiej jednak strony, należy unikać zbyt mocno spalonego mięsa. Jest ono niestety źródłem substancji toksycznych tj. beznzopiren o niepodważalnych właściwościach rakotwórczych. Nie zapominajmy też o warzywach. Idealnie sprawdzą się faszerowane papryki, pieczarki lub bakłażany. Można je również grillować solo. Warzywa są niskokaloryczne, a więc bez obaw można się nimi zajadać. Dopełnią smak serwowanych mięs. Większość z nich, jest świetnym źródłem błonnika, który przez cały czas będzie dbał o odpowiednie trawienie i zapewni uczucie sytości tak, aby nie przejadać się mięsem. Dobrym wyborem więc będą, np. szaszłyki drobiowe.

REKLAMA

Uważaj na przekąski. Przygotowanie potrwa na grillu wymaga niestety czasu, co skłania nas do sięgania po małe co nieco.  Co wtedy wybrać aby nie dostarczyć sobie potężnej dawki kalorii w małych dawkach ?

Dobry wybór – grillowane frytki z selera i marchewki, szaszłyki owocowe, koreczki.
Średni wybór – orzechy, oliwki, pestki (zdrowa ale wysokokaloryczna przekąska).
Zły wybór – chipsy, nachosy, paluszki.

Diabeł tkwi w szczegółach. Zwróć szczególną uwagę na to, jakie wybierasz dodatki. Uważaj na gotowe marynaty ! Zerkaj na skład. Sól, utwardzone tłuszcze, polepszacze smaku, konserwanty... to siedlisko szkodliwych substancji. Czy naprawdę jest ci to potrzebne ? Kilka minut zupełnie wystarczy na przygotowanie domowej, zdrowej mieszanki. Będzie tam tylko to, co sam dodasz. Użyj oliwy, ziół i naturalnych przypraw tj. gorczyca lub papryczka chilli. Jeżeli dobrze natrzesz mięso przygotowaną marynatą (najlepiej 3 godziny wcześniej), stanie się przyjemnie kruche i soczyste. Uważaj na sosy ! Wiele z nich, jest na bazie majonezu, można więc zafundować sobie prawdziwą bombę kaloryczną. Sosy również pogarszają trawienie i wzmagają uczucie ciężkości. Jeżeli jednak nie wyobrażasz sobie grillowanego mięsa bez tego typu dodatków, przygotuj je sam! Sos na bazie jogurtu naturalnego lub greckiego z czosnkiem, koperkiem i ogórkiem będzie świetną, lekką alternatywą. Ketchup natomiast, możesz zastąpić domowym sosem z pieczonych warzyw tj. pomidor, papryka, seler oraz cukinia. Nasze propozycje:
Dobry wybór – tzatziki, dip z awokado i czosnku (quacamole), sos z pieczonych warzyw.
Średni wybór – musztarda, ketchup.
Zły wybór – sosy majonezowe tj. hamburgerowe, tysiąca wysp, tatarskie.

Wiemy już co grillować ale właściwie jak to zrobić? Oto kilka zasad, które pomogą ci zostać mistrzem bezpiecznego grillowania:
- Używaj drewna z drzew liściastych lub ich węglowego odpowiednika. W tym, z drzew iglastych mogą znajdować się pewne ilości olejków eterycznych lub żywicy, które pod wpływem wysokiej temperatury, mogą ulegać przemianom w toksyczne związki.
- Do rozpalania nie stosuj podpałki, ropy ani alkoholu – to zdecydowanie zwiększa ryzyko uwalniania się substancji szkodliwych. Pamiętaj też, aby podczas rozpalania grilla, na ruszcie nie znajdowało się jedzenie.
- Odpowiednio upiecz mięso, ale go nie spal. Temperatura mięsa powinna osiągnąć 70 stopni na dwie minuty przed zdjęciem z rusztu.
- Nie grilluj bezpośrednio na ruszcie, używaj specjalnych tacek lub folii aluminiowej. Podczas grillowania, tłuszcz mięsny wytapia się i skrapla na rozżarzony węgiel, co zwiększa uwalnianie substancji o szkodliwym oddziaływaniu na zdrowie tj. węglowodory aromatyczne.
- Nie grilluj produktów skrobiowych tj. chleb czy ziemniaki. W wysokich temperaturach wytwarzają się w nich toksyczne akrylamidy, o których pisaliśmy już w artykule pt. „Wiem co jem”.
- Nie grilluj na zapas. Piękna pogoda, słońce z pewnością zachęcają do całodniowego grillowania. Należy jednak pamiętać, że pozostawione na słońcu produkty mogą być idealnym środowiskiem dla rozwoju bakterii, dlatego też zaleca się zjadanie wszystkiego na bieżąco.

Image

Brakuje Ci pomysłu na zdrowe danie z grilla? Oto nasza propozycja na szaszłyki z tuńczyka, papryki i cukinii:

Składniki: 400g tuńczyka, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 1 mała cukinia, 1 czerwona cebula.

Składniki marynaty: 3 łyżki octu balsamicznego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka sosu sojowego, 2 łyżeczki drobno startego imbiru, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka chilli, posiekana natka pietruszki, świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie:
Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Tuńczyka, papryki i cukinię pokroić na ok 2 cm kawałki. Wszystko wymieszać z marynatą. Odstawić do lodówki na min. 30 minut. Cebulę pokroić na 4 części i ściągać po kolei po jednym płacie. Nadziewać na przemian warzywa z tuńczykiem i grillować na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej ok. 25 minut.

Centrum Dietetyczne Naturhouse 

Kącik dietetyczny >>>    

Dodaj komentarz


Wpisy wulgarne, zawierające błędy ortograficzne, hejt, kłótnie, obsceniczne czy obrażające innych komentatorów i naruszające podstawowe zasady netykiety (np. pisane DUŻYMI LITERAMI), nie będą publikowane. Zapraszamy do kulturalnej dyskusji. Nie odpowiadamy na anonimowe komentarze. Zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj? Napisz do nas redakcja@barlinek24.pl lub użyj przycisku "Zgłoś administratorowi". Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Redakcja nie odpowiada za treść komentarzy. Prosimy nie podpisywać anonimowych komentarzy z imienia i nazwiska. Regulamin komentarzy.

Twój komentarz nie został opublikowany? Skorzystaj z fb i komentuj pod postem na naszym profilu B24.

Kod antyspamowy
Odśwież