Serwis informacyjny mieszkańców Barlinka i okolic

 

Barlinek Inwestycje Sp. z o.o.

 

SEWD Centrum Drewna

 

WATEX sp. z o.o.

 

LUX-TRANS

 

Barlinek Inwestycje Sp. z o.o.

 SEWD Centrum Drewna

 WATEX sp. z o.o.

 LUX-TRANS


 czwartek 18 lipca 2024r.   imieniny: Arnold, Erwin, Erwina

Reklama

A A A
0 1 1 1 1 1
Image
Kilka prostych trików
Nie czujesz się na siłach aby z dnia na dzień, radykalnie zmienić swoją dietę, mimo że czujesz, że jest Ci to potrzebne? A może stosujesz nienaganną dietę ale szukasz dodatkowych wskazówek, które pomogą Ci dalej nad sobą pracować ? Mamy dla Ciebie kilka prostych trików, które nie wymagają od Ciebie żadnych wyrzeczeń!

 

Dodawaj otręby do słodkich lub tłustych potraw, np. w formie panierki do mięs, zamiast bułki tartej lub jako kruszonka do ciasta – ich obecność, ze względu na duże ilości błonnika, utrudni wchłanianie cukru i tłuszczu, dostarczanego w tym posiłku. Stosując się do tej wskazówki, należy pamiętać o wypijaniu odpowiednich ilości wody pomiędzy posiłkami, ponieważ błonnik chłonie duże jej ilości.

Zamień duży talerz na mały - nie będzie wówczas poczucia zmniejszenia porcji, a uda Ci się spożyć mniej kalorii. Pamiętaj również, aby jeść powoli i dokładnie przeżuwać każdy kęs (sygnał przesyłany z żołądka do ośrodka sytości dociera po ok. 20 minutach).

Dodawaj do potraw czosnek i natkę pietruszki - te niepozorne dodatki dają wrażenie większej sytości po posiłku, więc jeżeli jesteś na niskokalorycznej diecie, warto dodawać ją do potraw. Natka, dodatkowo znana jest z właściwości moczopędnych, dzięki którym pomoże łagodnie usunąć nadmiar zatrzymanych płynów w organizmie.

REKLAMA

Nie przesadzaj z koktajlami – mimo że wciąż króluje zdrowa moda na smoothie, soki i koktajle, zachowaj umiar. O ile będą to mieszanki warzywno-owocowe – nie ma  większych powodów do obaw, jednak komponując posiłek z różnych rodzajów owoców, bardzo łatwo o większą porcję, ponieważ wydawałoby się, że im więcej tym lepiej, natomiast ilość cukru, z każdym dodanym owocem rośnie. Podobnie jest z sokami – zastanów się – 1 porcja owoców to, np. 1 jabłko, ile wyciśniesz z niego soku ...?

Zjedz przed posiłkiem kilka orzechów włoskich – zawarte w nich tłuszcze delikatnie spowolnią trawienie, dzięki czemu uczucie sytości po posiłku będzie trwało dłużej, a cukier wchłonie się zdecydowanie wolniej, dzięki czemu nie będzie gwałtownych jego skoków we krwi.

Pij wodę – wbrew pozorom, bardzo łatwo pomylić uczucie głodu z uczuciem pragnienia! Zobaczysz, w większości przypadków to naprawdę pomaga.

Pij z wysokiej i wąskiej szklanki – jeżeli jesteś fanem owocowych soków, pamiętaj aby kontrolować ich spożycie. Mimo, że zdrowe – mają sporą zawartość cukru. Zamień swoją szklankę, na długą i wysoką o mniejszej pojemności. Nie wystarczy Ci jedna? Możesz rozcieńczyć sok z wodą mineralną w proporcjach 1:1, a będziesz mógł delektować się owocowym smakiem na dłużej.

Umyj zęby! Jeżeli ciężko zwalczyć pokusę sięgnięcia po przekąskę, umyj zęby – miętowy posmak sprawi, że jedzenie nie będzie smakowało tak samo, więc albo zjesz mniejszą porcję, albo nie zjesz zbędnej przekąski w ogóle.

Nie rób zakupów z pustym żołądkiem - jeżeli będziesz głody, zwiększy się prawdopodobieństwo, że kupisz produkty, których jeść nie powinieneś.

Nie jedz przed telewizorem – bardzo łatwo jest przegapić moment, w którym będziesz najedzony, przez co spożyta porcja okazać się może zdecydowanie większa. Zjedz  przy stole, naucz się celebrować jedzenie i zrezygnuj z dokładki.

Zdrowe zamienniki – pamiętaj, że nie ma rzeczy niezastąpionych. Czasem niewielka zmiana może spowodować, że waga zacznie spadać. Śmietanę zastąp gęstym jogurtem, tłusty boczek wędzoną papryką, a bułkę tartą – lnem mielonym, sezamem lub otrębami.

Image 

Przepis na kotleciki z kaszy jaglanej z pieczarkami: Składniki:
• 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
• 1 jajko
• 1/4 czerwonej cebuli
• natka pietruszki
• papryka ostra, mielona
• ząbek czosnku
• pieprz, sól
• 2-3 łyżki otrębów owsianych
• olej lub oliwa
Składniki na sos pieczarkowy:
• 150 g pieczarek
• 1/2 białej cebuli
• pieprz, sól
• papryka ostra mielona
• natka pietruszki
 
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać i zalać wrzątkiem na sicie. Na patelni rozgrzać olej, delikatnie zeszklić cebulę i czosnek. Do wcześniej ugotowanej kaszy, dodać cebulę, czosnek, sól i pieprz, drobno posiekaną natkę, jajko, otręby oraz paprykę. Doprawić do smaku ziołami. Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć. Uformować kotleciki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez około 15 minut do zrumienienia. Podawać z sosem pieczarkowym.

Sposób przygotowania sosu:
Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, pieczarki, podać sól i pieprz, doprawić ostrą papryką. Natkę drobno posiekać i dodać do pieczarek. Dodać 3 łyżki wody, dusić pod przykryciem około 5 minut. Smacznego życzy Centrum Dietetyczne Naturhouse!  Kącik dietetyczny >>>  

Dodaj komentarz


Wpisy wulgarne, zawierające błędy ortograficzne, hejt, kłótnie, obsceniczne czy obrażające innych komentatorów i naruszające podstawowe zasady netykiety (np. pisane DUŻYMI LITERAMI), nie będą publikowane. Zapraszamy do kulturalnej dyskusji. Nie odpowiadamy na anonimowe komentarze. Zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj? Napisz do nas redakcja@barlinek24.pl lub użyj przycisku "Zgłoś administratorowi". Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Redakcja nie odpowiada za treść komentarzy. Prosimy nie podpisywać anonimowych komentarzy z imienia i nazwiska. Regulamin komentarzy.

Twój komentarz nie został opublikowany? Skorzystaj z fb i komentuj pod postem na naszym profilu B24.

Kod antyspamowy
Odśwież