Serwis informacyjny mieszkańców Barlinka i okolic

 

Barlinek Inwestycje Sp. z o.o.

 

SEWD Centrum Drewna

 

WATEX sp. z o.o.

 

LUX-TRANS

 

Barlinek Inwestycje Sp. z o.o.

 SEWD Centrum Drewna

 WATEX sp. z o.o.

 LUX-TRANS


 czwartek 18 lipca 2024r.   imieniny: Arnold, Erwin, Erwina

Reklama

A A A
0 1 1 1 1 1
Image
Czym chata bogata
Zbliża się świąteczny czas, powoli planujemy menu na te wyjątkowe dla nas dni. Tradycyjnych potraw wigilijnych i świątecznych jest wiele, więc jest z czego wybierać. Warto również  czasami wprowadzić na nasze stoły nowe lub lekko zmodyfikowane dania, by zaskoczyć naszych  biesiadników. 

 

Z tradycyjnych produktów wykorzystywanych w kuchni na Święta Bożego narodzenia można wyczarować wiele ciekawych potraw. Pamiętajmy, że jemy również oczami, postarajmy się by na świątecznych talerzach i półmiskach  było kolorowo, radośnie i różnorodnie.

Zupa krem z pieczonych buraków 2 buraki
2 ziemniaki
1 główka czosnku
500 ml gorącej wody
3 kromki pełnoziarnistego chleba
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
natka pietruszki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

- buraki i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę,
- polać oliwą, przyprawić,
- piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, razem z całą, niedobraną główką czosnku,
- kromki zrumienić na patelni,
- upieczony czosnek wyłuskać z łupinek (zostawić dwa ząbki)
- gorące warzywa zmiksować z wodą, przyprawić do smaku, dodać ocet,
- kromki posmarować odłożonym czosnkiem, pokroić w kostkę,
- zupę rozlać do talerzy, ułożyć na każdym grzanki i natkę pietruszki

Image

Słoneczne pierogi z makiem i orzechami

1/2 kg mąki
1/2 szklanki wody
300 g maku zmielonego
100 g orzechów włoskich
3 łyżki masła
3 łyżki cukru brązowego
1 łyżka soku z cytryny
cynamon, kardamon, kurkuma
sól

- na patelni roztopić 2 łyżki masła, dodać mak i pokruszone orzechy, chwilę smażyć,
- dodać 2 łyżki cukru, cynamon i kardamon, polać sokiem z cytryny,
- jeszcze chwilę smażyć mieszając,  ostudzić,
- z mąki, wody, szczypty soli i kurkumy zagnieść ciasto na pierogi,
- rozwałkować i szklanką wycinać kółka,
- na środku każdego układać małe masy i sklejać pierogi,
- gotować pierogi w osolonej wodzie do wypłynięcia,
- odcedzić i przelać zimną wodą,
- podawać polane resztą stopionego masła z cukrem

Image

Rolady schabowe z suszonymi owocami i rozmarynem z ryżem i kapustą zasmażaną

200 g ryżu pełnoziarnistego
6 plastry schabu
2 garści suszonych moreli
2 garści suszonych daktyli
2 garści płatków migdałowych
500 g poszatkowanej czerwonej kapusty
3 łyżki masła
4 łyżki mąki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu
1 gałązki świeżego rozmarynu
2 goździki
sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, gałka muszkatołowa, cynamon

REKLAMA

- ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy,
- kapustę zalać niewielką ilością wrzącej wody, dusić pod przykryciem 30 minut,
- na patelni zrumienić 2 łyżki mąki, dodać 2 łyżki masła, smażyć mieszając,
- dodać kilka łyżek wody i mieszać by powstał sos,
- dodać do kapusty,  przyprawić solą, cukrem i smażyć jeszcze kilka minut mieszając,
- dodać ocet, wymieszać,- mięso umyć i rozbić, przyprawić solą, pieprzem i papryką,
- morele i daktyle zalać wrzącą wodą, odstawić na kilka minut,
- odcedzić, pokroić w kostkę,
- na patelni roztopić łyżkę masła, wrzucić owoce, dodać migdały i chwilę smażyć,
- po chwili dodać cześć posiekanego rozmarynu, przyprawić gałką muszkatołową i cynamonem, wymieszać,
- na rozbite płaty mięsa nakładać farsz z owoców, rolować i spinać wykałaczkami,
- obtoczyć w mące, zrumienić na rozgrzanym oleju z każdej strony,
- zalać do połowy wodą, dodać resztę rozmarynu, goździki, przyprawić solą i pieprzem,
- dusić pod przykryciem 20 minut,
- rolady pokroić w plastry, podawać z ryżem i kapustą polane sosem

Image

Jagodowe mini serniczki na zimno

150 g jagód (mrożonych)
200 g twarogu
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru trzcinowego

- jagody umyć, (garść odłożyć do dekoracji) zmiksować z twarogiem, jogurtem i cukrem,
- żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić,
- dodać do masy serowej, wymieszać,
- do foremek na galaretkę wlewać porcje masy, wstawić do lodówki na 3-4 godziny,
- foremki wstawić na chwilę do gorącej wody, a następnie przełożyć deser na talerze,
- udekorować całość odłożonymi jagodami

Image

Więcej przepisów i inspiracji na blogu >>>  

Marta Krawczyk

Dodaj komentarz


Wpisy wulgarne, zawierające błędy ortograficzne, hejt, kłótnie, obsceniczne czy obrażające innych komentatorów i naruszające podstawowe zasady netykiety (np. pisane DUŻYMI LITERAMI), nie będą publikowane. Zapraszamy do kulturalnej dyskusji. Nie odpowiadamy na anonimowe komentarze. Zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj? Napisz do nas redakcja@barlinek24.pl lub użyj przycisku "Zgłoś administratorowi". Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Redakcja nie odpowiada za treść komentarzy. Prosimy nie podpisywać anonimowych komentarzy z imienia i nazwiska. Regulamin komentarzy.

Twój komentarz nie został opublikowany? Skorzystaj z fb i komentuj pod postem na naszym profilu B24.

Kod antyspamowy
Odśwież